Naleśniki z wiśnienką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Naleśniki z wiśienką powstały na skutek zachcianki ciążowej:) Tak mi jak i mojej rodzinie posmakowały, że chciałam podzielić się przepisem.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na około 12-15 sztuk:

    Składniki na ciasto naleśnikowe:
    o 300 g mąki,
    o 2 jajka,
    o 500 ml mleka,
    o szczypta soli,
    o cukier kryształ do smaku

    Składniki na masę serową:
    o 250 g białego sera,
    o 150 ml jogurtu naturalnego,
    o 100 g cukru pudru,
    o sok z połówki cytryny,
    Dodatkowo
    o słoik wiśni w syropie,
    o plaster słoniny do smażenia,

Naleśniki z wiśnienką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WIŚNIE
    Wiśnie cedzimy, powstały sok mieszamy z jogurtem naturalnym powstaje nam świetny domowy jogurt wiśniowy.
  • 2. CIASTO NALEŚNIKOWE
    Do wysokiego naczynia wbijamy 2 jajka rozbijamy mikserem, wlewamy mleko i ubijamy. Następnie dodajemy cukier kryształ oraz sól. Na sam koniec dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę. Z powstałego ciasta smażymy naleśniki. Patelnie dobrze rozgrzewamy i smarujemy słoniną.
  • Przygotowanie naleśników do zwijania. 3. MASA SEROWA
    Biały ser ucieramy z cukrem pudrem i naturalnym jogurtem oraz sokiem z cytryny. Masą sparujemy każdy naleśnik i na masę układamy wiśnie. Zwijamy w ruloniki. Podajemy z jogurtem wiśniowym

Porady

By naleśniki nie było tłuste smażymy je na słoninie! Najlepszą konfiturą będzie domowa konfitura wiśnii w syropie! Dla smakoszy naleśniki można polać roztopioną gorzką czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy