Naleśniki z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 20 min

To moje ulubione naleśniki.

  • 20 min

Składniki:

  • ciasto:
    3 jajka
    1½ szklanki mleka
    1½ szklanki wody
    2 szklanki mąki pszennej (280 g)
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka cukru
    1 łyżka oleju
    nadzienie :
    700 g jabłek
    2 łyżki soku cytrynowego
    ok. ¼ szklanki wody
    1-2 łyżki cukru
    1-2 szczypty soli
    cynamon do smaku

Naleśniki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy wodę z mlekiem i połowę ilości wlewamy do naczynia. Wbijamy jajka, dodajemy sól, ewentualnie cukier i miksujemy. W trakcie miksowania wsypujemy porcjami przesianą mąkę i dokładnie miksujemy. Ciasto nie powinno zawierać grudek, powinno być gładkie. Odstawiamy na 5 minut, po czym wlewamy pozostałą mieszaninę mleka z wodą, łyżkę oleju i miksujemy. Ponownie odstawimy na co najmniej 5 minut, aby mąka rozkleiła się.
    Nagrzaną patelnię smarujemy cienką warstwą tłuszczu. Nalewamy jak najcieńszą warstwę ciasta. Smażymy z obu stron do lekkiego przyrumienienia na średnim ogniu. Pamiętajmy by każdorazowo przed wylaniem na patelnię ciasto dokładnie wymieszać dla uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 2. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i skrapiamy sokiem cytrynowym, aby nie ściemniały. Przekładamy do rondelka, dodajemy cukier, 1-2 szczypty soli, wodę i prażymy na średnim ogniu stale mieszając. Gdy częściowo rozprażą się (pozostaną jeszcze małe cząsteczki jabłek) dodajemy do smaku cynamon, chwileczkę prażymy i zestawiamy z ognia do całkowitego wystudzenia. Naleśniki smarujemy nadzieniem .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy