Naleśniki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieszamy wodę z mlekiem i połowę ilości wlewamy do naczynia. Wbijamy jajka, dodajemy sól, ewentualnie cukier i miksujemy. W trakcie miksowania wsypujemy porcjami przesianą mąkę i dokładnie miksujemy. Ciasto nie powinno zawierać grudek, powinno być gładkie. Odstawiamy na 5 minut, po czym wlewamy pozostałą mieszaninę mleka z wodą, łyżkę oleju i miksujemy. Ponownie odstawimy na co najmniej 5 minut, aby mąka rozkleiła się.
Nagrzaną patelnię smarujemy cienką warstwą tłuszczu. Nalewamy jak najcieńszą warstwę ciasta. Smażymy z obu stron do lekkiego przyrumienienia na średnim ogniu. Pamiętajmy by każdorazowo przed wylaniem na patelnię ciasto dokładnie wymieszać dla uzyskania jednolitej konsystencji.
2.Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i skrapiamy sokiem cytrynowym, aby nie ściemniały. Przekładamy do rondelka, dodajemy cukier, 1-2 szczypty soli, wodę i prażymy na średnim ogniu stale mieszając. Gdy częściowo rozprażą się (pozostaną jeszcze małe cząsteczki jabłek) dodajemy do smaku cynamon, chwileczkę prażymy i zestawiamy z ognia do całkowitego wystudzenia. Naleśniki smarujemy nadzieniem .
Komentarze