NALEŚNIKI ŚLIMACZKI Z POLEWĄ

0 (0 ocen)

  • 20 min

Bardzo smaczne i puszyste naleśniki

  • 20 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI na ciasto:

    2 szklanki mleka 3%
    2 szklanki mąki pszennej
    4 jajka
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    szczypta soli
    1 słoiczek powideł lub dżemu niskosłodzonego
    olej do smażenia

    SKŁADNIKI NA POLEWĘ (dla lubiących słodkość)
    1 łyżka margaryny KASIA
    1 łyżka wody
    1 łyżka kakao

    DODATKOWO: kokos - do ozdoby

Naleśniki ślimaczki z polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO NALEŚNIKOWE - mleko, żółtka, mąka i 2 łyżki oleju, łyżka cukru i łyżeczka cukru waniliowego - zmiksować.

    Ubić białka na sztywną pianę z szczyptą soli. Zmiksowane składniki połączyć z pianą delikatnie mieszając.

    Usmażyć naleśniki na rumiany kolor.
  • 2. POLEWA - łyżka margaryny, łyżka wody, łyżka kakao i 2 łyżki cukru podgrzać do roztopienia ciągle mieszając.
  • 3. Usmażone naleśniki posmarować powidłami i zwinąć w rulon (można też przeciąć na połówki).
  • 4. Polać do dekoracji ostudzoną polewą i posypać kokosem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy