Muszle faszerowane szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam włoską kuchnię i szpinak. Potrawa ta bardzo smakuje mojej całej rodzinie.

  • 30 min

Składniki:

  • 400g makaronu typu duże muszle
    opakowanie mrożonego szpinaku
    1 serek camembert
    2 łyżki gęstej śmietany
    cebula, czosnek, 50g masła
    mały słoik sosu bolońskiego
    100g startego sera

Muszle faszerowane szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie al’dente. Ostrożnie odcedzić, odłożyć. Szpinak odmrozić, odcisnąć lekko. Pół cebuli i 2 ząbki czosnku posiekać. Zeszklić na maśle. Dodać do tego szpinak, posolić, popieprzyć , można dodać odrobinę gałki muszkatołowej. Podsmażyć, dodać 2 łyżki śmietany i pokrojony w kostkę serek camembert. Chwilę podgrzać, aż ser lekko się rozpuści. Muszle napełnić farszem. Układać w naczyniu żaroodpornym jedną obok drugiej. Polać sosem bolońskim i posypać startym serem. Zapiekać ok. 10min.

Porady

Do przyrządzania szpinaku można użyć również sera z niebieską pleśnią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy