Mus czekoladowy z espresso

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo pyszny deserek dla komputerowca i .....

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kawa (espresso): 2 łyżeczki
    - czekolada ((mleczna)): 75 gramów
    - czekolada ((deserowa)): 75 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier (puder): 75 gramów
    - śmietana ((do ubijania )): 200 mililitrów
    - czekolada ((do dekoracji)): 30 gramów
    - woda: 0.5 szklanki

Mus czekoladowy z espresso - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaparzyć kawę 2 łyżeczki na 0,5 szklanki wody,odstawić do wystygnięcia. Czekoladę mleczną ,deserową połamać rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Jajka rozbić, żółtka ubić z cukrem pudrem na jasny krem. Do ubitych żółtek dodawać na przemian kawę i czekoladę nadal ubijając.Śmietanę ubić na sztywno i połączyć delikatnie z masą. Białka ubić na pianę i delikatnie połączyć z masą, aby powstała lekka piana. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Czekoladę do dekoracji zetrzeć na tarce. Posypać mus czekoladą i ewentualnie przybrać listkami mięty lub melisy.

Komentarze

Podobne przepisy