Muffiny dyniowe

0 (0 ocen)

Podczas sezonu na dynię piekę ich dużo i zamrażam, by przez dłuższy czas można się nimi raczyć.

Składniki:

  • ¾ szklanki drobno startej dyni
    ½ szklanki bakalii (np. rodzynki, suszone śliwki, daktyle, figi)
    ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
    1 ½ szklanki mąki pszennej typ 1850
    1 łyżeczka przyprawy piernikowej
    ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki sody oczyszczonej
    2 jajka
    ½ szklanki oleju
    ½ szklanki miodu

Muffiny dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakalie zalać ciepłą wodą, odstawić na 10 minut i odsączyć. Orzechy zrumienić na suchej patelni. Mąkę wymieszać z cukrem, przyprawami, proszkiem, sodą i solą. Wbić jajka, dodać dynię, oliwę i miód, delikatnie wymieszać, dodać bakalie i orzechy. Ciastem napełnić foremki. Piec ok. 25 min. w 175˚C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy