Mini tarty z dynią

0 (0 ocen)

Pyszne i kruchutkie, w sam raz na ciepłą przekąskę lub kolację.

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    1 1/3 szkl mąki
    duża szczypta soli
    1/2 margaryny
    2 łyżki gęstej śmietany 18%
    ok 1-2 łyżki zimnej wody

    Farsz:

    2 szkl miąższu dyni pokrojonego w kosteczkę
    2 łyżki oleju
    1/3 łyżeczki kurkumy
    1/3 łyżeczki imbiru
    sól, pieprz

Mini tarty z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mini tarty z dynią 1. Ciasto: wszystkie składniki posiekać i zagnieść ciasto. Zawinąć w folie i wstawić na ok 1 godzine do lodówki.
  • mini tarty z dynią 2. Farsz: Dynię dusić na oleju z dodatkiem przypraw do miękkości (uważać, zeby sie nie rozpadała).
  • Mini tarty z dynią 3. Od ciasta (zostawić ok 1/4 ciasta na wierzch) odrywać niewielkie kulki i wylepiać nimi formę do mufinek, posmarowaną wcześniej masłem. Ponakłuwać widelcem i kłaść po łyżce farszu. Następnie rozwałkować resztę ciasta i naciąć specjalnym wałkiem do robienia kratki lub pociąć na paseczki i ułożyć w kratkę na naszych mini tartach.
  • 4. Piec ok 20 minut w 180 stopniach. Doskonałe na ciepło i na zimno.

Porady

Z tych proporcji otrzymałam 10 mini tart.

Komentarze

Podobne przepisy