Mini tarta

0 (0 ocen)

  • 15 min

Super szybki posiłek i bardo smaczny....

  • 15 min

Składniki:

  • Ciasto
    -mąka 15 dkg
    -masło 7,5 dkg
    -jajko 1 sztuka
    -sól szczypta
    Nadzienie
    - jajka 2 sztuki
    -cebula 2 sztuki, średnie
    - oliwa lub masło 1 łyżka
    - pieczarki 20 dkg
    - śmietana 30 procentowa 100 mililitrów
    -pieprz 2 szczypty
    - ser żółty tarty 2 łyżki
    - natka pietruszki 2 łyżki pokrojona

Mini tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, masła, jajka i szczyty soli zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki pod przykryciem na godzinę.
  • 2. Pieczarki obrać, umyć, pokroić w plasterki albo w małą kostkę. Cebulę obrać pokroić w piórka. Na rozgrzanym maśle podsmażać kiełbasę, pieczarki. Dodać cebulę pokrojoną, podsmażać jeszcze 5 -7 minut.
  • 3. Małe foremki do tarty wylepić ciastem, nakłuć patyczkiem ciasto.
  • 4. Śmietanę wymieszać z jajkami,serem.Doprawić solą i pieprzem.( ubić trzepaczką, mikserem) Dodać pietruszkę, wymieszać.
  • 5. Na cieście ułożyć farsz, zalać śmietaną i jajkami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni , około 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy