Serniczki na kilka kęsów są idealne na imprezę z finger-foodem, gdzie nie ma miejsc siedzących dla wszystkich. Słodkie, smaczne i łatwe do przygotowania.
20 min
Składniki:
(na 24 porcje)
Ok. 30 dag ciasteczek zbożowych typu digestive albo owsianych
1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
3 łyżki masła
Dwa jajka
Szklanka cukru
Dwie łyżki mąki
Owoce do dekoracji (ja dałam wiśnie i maliny, ale truskawki czy brzoskwinie też się nadadzą)
Mini serniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka kruszymy, masło rozpuszczamy i studzimy, dodajemy do okruchów, mieszamy.
2.Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Ser, jajka, mąkę i cukier mieszamy dokładnie za pomocą łyżki.
3.Formę na muffinki wykładamy papierowymi foremkami. Na spód każdej z nich wykładamy po niecałej łyżce pokruszonych ciasteczek i na to wylewamy masę serową tak, aby nie wypłynęła z papierka.
4.Na masie układamy umyte i osuszone owoce. Wstawiamy do gorącego piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 120°C, pieczemy ok. 25 minut. Po upieczeniu studzimy i chłodzimy w lodówce.
Komentarze