Mini serniczki

0 (0 ocen)

  • 20 min

Serniczki na kilka kęsów są idealne na imprezę z finger-foodem, gdzie nie ma miejsc siedzących dla wszystkich. Słodkie, smaczne i łatwe do przygotowania.

  • 20 min

Składniki:

  • (na 24 porcje)

    Ok. 30 dag ciasteczek zbożowych typu digestive albo owsianych

    1 kg twarogu sernikowego w wiaderku

    3 łyżki masła

    Dwa jajka

    Szklanka cukru

    Dwie łyżki mąki

    Owoce do dekoracji (ja dałam wiśnie i maliny, ale truskawki czy brzoskwinie też się nadadzą)

    Dodatkowo: papierowe foremki do muffinek

Mini serniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka kruszymy, masło rozpuszczamy i studzimy, dodajemy do okruchów, mieszamy.
  • 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Ser, jajka, mąkę i cukier mieszamy dokładnie za pomocą łyżki.
  • 3. Formę na muffinki wykładamy papierowymi foremkami. Na spód każdej z nich wykładamy po niecałej łyżce pokruszonych ciasteczek i na to wylewamy masę serową tak, aby nie wypłynęła z papierka.
  • 4. Na masie układamy umyte i osuszone owoce. Wstawiamy do gorącego piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 120°C, pieczemy ok. 25 minut. Po upieczeniu studzimy i chłodzimy w lodówce.

Porady

Najlepsze na drugi dzień!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy