Masło słonecznikowe

0 (0 ocen)

Takie masełko może konkurować ze znanym większości z nas masłem orzechowym. Polecam, gdyż jest bardzo smaczne, stosunkowo tanie i szybkie w przygotowaniu.

Składniki:

  • Składniki:
    • 500 gram słonecznika,
    • Około 4 łyżki płynnego miodu,
    • Około 0,5 szklanki oleju roślinnego o neutralnym smaku,
    • ¼ łyżeczki soli

Masło słonecznikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rumienienie 1. Słonecznik rumienimy na suchej patelni. Tak przygotowany studzimy.
  • przed miksowaniem 2. Ostygnięty przekładamy do malaksera. Dodajemy do niego sól, miód oraz olej. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Jeśli masa jest za sucha dodajemy jeszcze oleju.
    Gotowe masełko przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce.
    Przy rumienieniu należy uważać , by słonecznik nam się nie przypalił, gdyż taki może nadać gorzkawy posmak masłu.

Porady

Ja używam je po prostu do pieczywa, ale możliwości jego wykorzystania jest wiele: do deserów, naleśników, pierogów itp.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy