Przepis znalazłam na blogu kul u Doroty, lecz trochę go zmodyfikowałam.
Składniki na około 30 sztuk:
2 opak. (po 250 gram) mascarpone
150 gram ryżu preparowanego
2 cukry waniliowe po 16 gram lub aromat śmietankowy
2 łyżki cukru pudru
Do panierki:
biszkopty pokruszone na proszek ok. 60 gram
Kawa rozpuszczalna około 2 łyżki
Mascarponki ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do Mascarpone dodać cukier puder, wanilię, zapach i wymieszać. Dodać ryż preparowany i dokładnie połączyć.
Formować kulki i panierować w pokruszonych biszkoptach lub biszkoptach wymieszanych z kawą.
Ja zrobiłam 2 wersje, jedne panierowałam tylko w ciastach a drugie w ciastkach z dodatkiem kawy rozpuszczalnej. Obie wersje są bardzo smaczne, kuleczki rozpływają się w ustach. Należy przechowywać je w chłodzie.
Porady
Radzę zrobić podwójną porcję, bo znikną błyskawicznie
Komentarze