Ciasto: 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej,10 dag mąki pszennej,10 dag
masła,1/3 szkl. cukru,1 żółtko 3 łyżki śmietany,1 łyżeczka proszku
do pieczenia.
Masa serowa:
1.Wykonanie masy serowej:
Żółtka z cukrem ucieramy do białości, stopniowo dodajemy ser, a na
koniec stopione masło. Razem wszystko mieszamy, dodajemy mąkę i pianę z
białek. Jeszcze raz razem delikatnie łączymy.
2.Wykonanie masy makowej:
Żółtka ucieramy z cukrem do białości i dodajemy do nich mak wcześniej
sparzony i dwukrotnie zmielony. Następnie łączymy z mąką, proszkiem do
pieczenia, bakaliami, stopionym masłem, olejkiem i na koniec z ubitą
pianą z białek.
3.Formę posmaruj odłożonym masłem.Spód wylep kruchym ciastem,które wcześniej należy dobrze wyrobić.
Rozłóż masę makową,a następnie masę z sera.
Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp 180 st,. piecz ok.65 minut.
Komentarze