MAKOWO SEROWY

0 (0 ocen)

To świetne połączenie maku i sera.

Składniki:

  • Ciasto: 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej,10 dag mąki pszennej,10 dag
    masła,1/3 szkl. cukru,1 żółtko 3 łyżki śmietany,1 łyżeczka proszku
    do pieczenia.
    Masa serowa:

    75 dkg sera zmielonego
    20 dkg cukru pudru
    15 dkg masła
    5 jajek
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Masa makowa:

    25 dkg maku sparzonego i zmielonego
    20 dkg cukru
    4 jajka
    4 łyżki mąki pszennej
    5 dkg masła
    olejek migdałowy
    bakalie
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Makowo serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie masy serowej:
    Żółtka z cukrem ucieramy do białości, stopniowo dodajemy ser, a na
    koniec stopione masło. Razem wszystko mieszamy, dodajemy mąkę i pianę z
    białek. Jeszcze raz razem delikatnie łączymy.
  • 2. Wykonanie masy makowej:
    Żółtka ucieramy z cukrem do białości i dodajemy do nich mak wcześniej
    sparzony i dwukrotnie zmielony. Następnie łączymy z mąką, proszkiem do
    pieczenia, bakaliami, stopionym masłem, olejkiem i na koniec z ubitą
    pianą z białek.
  • 3. Formę posmaruj odłożonym masłem.Spód wylep kruchym ciastem,które wcześniej należy dobrze wyrobić.
    Rozłóż masę makową,a następnie masę z sera.
    Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp 180 st,. piecz ok.65 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy