Makaronowe placuszki z chrupiącymi warzywami

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Przepyszne makaronowe placuszki z dodatkiem papryki i kukurydzy m w sam raz na szybki obiad lub przekąskę.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron "uszka": 250 gramów
    - kukurydza: 150 gramów
    - masło: 50 gramów
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - śmietana 30%: 150 mililitrów
    - żółtko: 2 sztuki
    - olej do smażenia: 150 mililitrów
    - sól , pieprz: 1 szczypta

Makaronowe placuszki z chrupiącymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • makaronowe kotleciki 1. Sposób przyrządzenia:

    Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
    Odcedzamy , studzimy.

    Kukurydzę odsączamy z zalewy.

    Paprykę oczyszczamy i kroimy w kosteczkę.

    Podsmażamy na maśle przez ok. 5 minut.

    Dodajemy kukurydzę.

    Śmietanę , mąkę , żółtka i szczyptę soli dokładnie razem mieszamy.

    Dodajemy warzywa i ugotowany makaron.

    Mieszamy razem i doprawiamy do smaku pieprzem.

    Na dużej patelni rozgrzewamy olej i kładziemy średniej wielkości placuszki.

    Smażymy po kilka minut w każdej strony.

    Podajemy solo lub z porem delikatnie podsmażonym na masełku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy