Idealny piątkowy obiad, pożywny, łatwy i szybki. Można wszystko wcześniej przygotować, a potem tylko podpiec :) Pyszne połączenie ryby z warzywami i makaronem, a wszystko przykryte pysznym beszamelem i serem żółtym. Zapraszam :)
2 godz.
Składniki:
300 g surowego makaronu (falbanki, penne lub świderki)
500 g pieczarek
2 papryki czerwone
2 średnie marchewki
olej
sól, pieprz
1 puszka sardynek w sosie pomidorowym
1 puszka sardynek w sosie paprykowym
2 łyżki ketchupu pikantnego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sos beszamelowy - http://bymagda.blog.pl/2013/06/09/sos-beszamelowy/
150 g sera żółtego
Makaronowa zapiekanka z sardynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy al’dente w osolonej wodzie.
2.W tym czasie oczyszczone pieczarki i paprykę kroimy w kostkę/plasterki. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i podsmażamy na odrobinie oleju do miękkości. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
3.Naczynie żaroodporne natłuszczamy olejem, wykładamy na dno połowę makarony, polewamy połową sosu beszamelowego, kolejno układamy połowę podsmażonych warzyw. Sardynki wyciągamy z puszek, rozdrabniamy widelcem, dodajemy koncentrat, ketchup, dokładnie mieszamy i wykładamy na warzywa w zapiekance. Warstwę rybną przykrywamy drugą połową warzyw i makaronu. Całość polewamy resztą sosu beszamelowego i posypujemy startym serem żółtym.
Komentarze