Makaronowa zapiekanka z sardynkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Idealny piątkowy obiad, pożywny, łatwy i szybki. Można wszystko wcześniej przygotować, a potem tylko podpiec :) Pyszne połączenie ryby z warzywami i makaronem, a wszystko przykryte pysznym beszamelem i serem żółtym. Zapraszam :)

  • 2 godz.

Składniki:


  • 300 g surowego makaronu (falbanki, penne lub świderki)
    500 g pieczarek
    2 papryki czerwone
    2 średnie marchewki
    olej
    sól, pieprz
    1 puszka sardynek w sosie pomidorowym
    1 puszka sardynek w sosie paprykowym
    2 łyżki ketchupu pikantnego
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    sos beszamelowy - http://bymagda.blog.pl/2013/06/09/sos-beszamelowy/
    150 g sera żółtego

Makaronowa zapiekanka z sardynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al’dente w osolonej wodzie.
  • 2. W tym czasie oczyszczone pieczarki i paprykę kroimy w kostkę/plasterki. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i podsmażamy na odrobinie oleju do miękkości. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Naczynie żaroodporne natłuszczamy olejem, wykładamy na dno połowę makarony, polewamy połową sosu beszamelowego, kolejno układamy połowę podsmażonych warzyw. Sardynki wyciągamy z puszek, rozdrabniamy widelcem, dodajemy koncentrat, ketchup, dokładnie mieszamy i wykładamy na warzywa w zapiekance. Warstwę rybną przykrywamy drugą połową warzyw i makaronu. Całość polewamy resztą sosu beszamelowego i posypujemy startym serem żółtym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy