Makaronowa z tuńczykiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Uwielbiam niezbyt skomplikowane do przygotowania dania, które przyrządza się z łatwo dostępnych składników.

Składniki:

  • ● 15 dag makaronu (np. penne)
    ● 2 łyżki oliwy
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 6 dag pieczarek
    ● 1/2 czerwonej papryki
    ● 20 dag tuńczyka w sosie własnym
    ● łyżka przecieru pomidorowego
    ● oregano
    ● 2 pomidory
    ● 2 łyżki bułki tartej
    ● 2,5 dag startego parmezanu
    ● tłuszcz
    Sos: sól
    ● pieprz
    ● 250 ml mleka
    ● łyżka mąki
    ● łyżka masła

Makaronowa z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente,
    odcedzamy i odstawiamy.
  • 2. Posiekany czosnek, pokrojone
    pieczarki i paprykę smażymy
    na rozgrzanej oliwie. Dodajemy
    tuńczyka, przecier pomidorowy
    i przyprawy, mieszamy.
  • 3. Do natłuszczonego naczynia
    żaroodpornego wykładamy: połowę
    makaronu, warzywa z tuńczykiem
    i pozostały makaron.
  • 4. Sos: masło roztapiamy w rondlu,
    dodajemy mąkę i chwilę
    smażymy. Zdejmujemy z ognia,
    dodajemy mleko, sól, pieprz
    i mieszamy. Podgrzewamy, aż
    sos zgęstnieje i polewamy makaron.
    Układamy plastry pomidora,
    posypujemy parmezanem
    i bułką. Zapiekamy 20-25 minut
    w temperaturze 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2009

Komentarze

Podobne przepisy