Makaron z sosem pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 10 min

Lubię gotować bo jedzenie to jedyna pozytywna rzecz jaką cała rodzina robi razem. Potrawa ta jest dość szybka w przygotowaniu, dzięki czemu można więcej czasu poświęcić rodzinie.

  • 10 min

Składniki:

  • (porcja dla dwóch osób)

    - 50 dag makaronu spaghetti

    - 20 dag szynki konserwowej

    - 40 dag pieczarek

    - 1 cebula

    - 2 ząbki czosnku

    - 1i pół szklanki śmietany

    - natka pietruszki

    - 3 łyżki startego parmezanu

    - olej

    - sól i pieprz

    - pół łyżeczki bazylii

Makaron z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju.

    SOS: Cebule i czosnek obrać, opłukać i posiekać. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki lub w kostkę jeśli są duże. Plasterki szynki pokroić w kostkę.

    Na patelni rozgrzać olej i usmażyć pieczarki. Pod koniec smażenia dodać cebule i czosnek, a następnie szynkę. Wlać śmietanę, dodać parmezan, bazylie. Doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.

    Makaron rozłożyć na talerze, polać sosem i posypać natka pietruszki.

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy