lody dyniowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przygotowanie domowych lodów wcale nie jest trudne, a jest dużo zdrowszym rozwiązaniem.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1,5 szkl. puree z dyni
    1 puszka mleka kokosowego
    0,5 szkl. cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    wanilia

Lody dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Puree z dyni:

    Dynię przekroić, oczyścić z pestek i pokroić na 4-6 części. Włożyć do piekarnika nagrzanego do ok. 170-180ºC i piec ok. godziny, aż miąższ będzie miękki. Następnie usunąć skórkę, a miąższ zmiksować z niewielką ilością wody do pożądanej konsystencji.
  • 2. Mleko kokosowe ubijać mikserem lub w robocie kuchennym przez kilka minut. Następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż zanikną kryształki (można użyć pudru).
  • 3. Do słodkiego mleka dodać pozostałe składniki, dokładnie zamieszać.
  • 4. Po wstawieniu masy do zamrażarki należy co ok. godzinę przemieszać masę, najlepiej mikserem. Im dłużej będziemy trzymać się tego procederu, tym gładsze i bardziej puszyste otrzymamy lody.

Komentarze

Podobne przepisy