Legumina mleczno-bananowa

0 (0 ocen)

Leguminę polecam szczególnie na letnie upały.

Składniki:

  • 2i1/2 szkl. mleka,
    2 duże banany,
    2 jajka,
    5 łyżek cukru,
    cukier waniliowy,
    łyżka mąki pszennej,
    łyżka mąki ziemniaczanej,
    50 g mlecznej czekolady.

Legumina mleczno-bananowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W 1/2 szkl. mleka rozprowadzić mąki oraz żółtka z 2 łyżkami cukru. Resztę mleka zagotować z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Dodać utartą masę, mieszając, zagotować. Gotować na małym ogniu ok. 2 min, aż legumina straci smak surowizny. Lekko przestudzić.
  • 2. Białka ubić z łyżką cukru, banany pokroić w plasterki, delikatnie wymieszać z ciepłą leguminą. Odstawić do lodówki, aż całkiem zastygnie.
  • 3. Wierzch polać stopioną czekoladą. Można udekorować plasterkami banana i rurkami waflowymi.

Porady

Możemy użyć także dowolnych sezonowych owoców.

Komentarze

Podobne przepisy