Kurze piersi w polewie z curry

0 (0 ocen)

Dość wykwintne

Składniki:

  • 1/2 szkl + 1 łyżka maki
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka białego pieprzu
    4 piersi z kurczaka
    3 łyżki masła
    1/3 szkl oliwy
    1/2 szkl posiekanej cebuli
    1 i 1/2 łyżki proszku do pasty curry
    1 szkl wywaru z kurczaka
    1/2 szkl pomarańczowej marmolady
    2 łyżki ketchupu
    1 łyżka soku z cytryny

Kurze piersi w polewie z curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 205 stopni. W misce wymieszać 1/2 szkl maki z solą i pieprzem. Obtoczyć piersi kurczaka w przyprawionej mace. W dużym rondlu rozgrzać masło na średnim ogniu. Zbrązowić piersi z kurczaka z obu stron.Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piec przez 15 min. W trakcie pieczenia kurczaka , rozgrzać oliwę w rondlu na średnim ogniu. Dusić cebule przez 5 min, aż będzie miękka. Wsypać pozostałą mąkę i smażyć przez 3 min. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Zagotować mieszaninę. Zmniejszyć ogień. Gotować przez 15 min, aż powstanie gęsta polewa. Piersi kurczaka posmarować polewą. Ponownie włożyć kurczaka do piekarnika i piec przez 5 min. Podawać kurczaka z resztą polewy, jako przystawkę.

Komentarze

Podobne przepisy