Kurczak z Pak Choi

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kurczak w chrupiącej skórce ze słodką sałatą i tajskim ryżem.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - piersi z kurczaka: 2 sztuki
    - sałata Pak Choi (http://www.polska-gotuje.pl/produkt/salata-pak-choi): 2 sztuki
    - ryż tajski (sztuka=woreczek, ugotowany): 2 sztuki
    - słodki sos chilli: 4 łyżki
    - dżem cytrynowy (http://www.polska-gotuje.pl/produkt/dzem-z-cytryn): 2 łyżki
    - jasny sos sojowy: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta

Kurczak z pak choi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kury delikatnie rozbijamy i solimy. Na grillowej patelni pieczemy po 3 minuty z każdej strony. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • 2. Sałatę Pak Choi myjemy i dzielimy na liście. Następnie blanszujemy przez 30 we wrzącej wodzie a następnie odkładamy na papierowy ręcznik. W woku rozgrzewamy olej i smażymy liście Pok Choi przez 2 minuty.
  • 3. Mieszamy razem sos chilli, dżem i sos sojowy. Tak przygotowanym sosem polewamy piesi z kury i wstawiamy pod grill, aby sos się zkarmelizował.
  • 4. Ryż dzielimy na porcje. Na porcji ryżu układamy najpierw liście sałaty a następnie pierś z kury.

Komentarze

Podobne przepisy