Kurczak na zielonej chmurce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś kurczaka w całości obtaczamy w przyprawach z odrobina oleju ,żeby lepiej się przykleiły przyprawy ( wegeta,pieprz cytrynowy,tymianek,
oregano,papryka słodka,czosnek).Na patelni rozgrzewamy margarynę i wrzucamy kurczaka,smażymy na większym ogniu aby się zrumienił z każdej strony,następnie zmniejszamy płomień i przykrywamy pokrywką aby doszedł , od czasu do czasu przewracamy i polewamy powstałym sosem.Szpinak myjemy,suszymy,dodajemy
całe liście do garnka na odrobinie margaryny,solimy,pieprzymy i czekamy chwilkę aż zmięknie,
dodajemy ząbek czosnku i wlewamy śmietankę,chwile dusimy ,pod koniec dodajemy ser żółty aby powstał sos śmietanowo-serowy.Wykładamy na talerz,najpierw szpinak w sosie i na to kurczak.Smacznego :-)
Komentarze