Kruchy jabłecznik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Kruchy, mocno cynamonowy, rozpływajacy się w ustach! Ulubione ciasto mojego męża, który nie przepada za słodkościami ale tym jabłecznikiem nie pogardzi:) mój synek z kolei nie lubi owoców, ale z tego jabłecznika w pierwszej kolejności zjada jabłka:) polecam!

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • ciasto kruche:

    300 gram mąki
    200 gram masła
    100 gram cukru pudru
    2 żółtka
    bułka tarta

    1kg jabłek lub wiecej
    Cynamon
    Cukier puder

Kruchy jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-04itj2x 1. Mąkę mieszam z cukrem pudrem i pokrojonym w kostkę masłem. Wbijam żółtka, zagniatam ciasto, zawijam w folię i wstawiam na 30 minut do lodówki.
    Obrane, wyczyszczone jabłka kroję na mniejsze kawałki (jak ktoś woli może zetrzeć na tarce).
    Tortownice (26cm) smaruję masłem i posypuję bułką tartą.
    Ciasto z lodówki dzielę na dwie części- większą i mniejsza. Większą część rozwałkowuję i wykładam dno i boki tortownicy i nakłuwam widelcem. Na spód ciasta sypię ok 2 łyżki bułki tartej, układam jabłka, posypuję cynamonem i cukrem pudrem, na to znowu jabłka, cynamon i cukier. Czynność powtarzamy aż do zużycia wszystkich jabłek.
    Rozwałkowuję pozostałe ciasto i przykrywam jabłka. Wierzch ponownie nakłuwam widelcem.
    Piec w 180'C przez 45 minut. Upieczone wyjmuję, posypuję cukrem pudrem.

Porady

Ilość cukru pudru i cynamonu zależy od nas samych, ja lubię jabłecznik mocno cynamonowy. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy