kruche pierożki z łososiem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pierożki są przepyszne, kruche, aromatyczne, w sam raz na proszoną kolację jako przystawka bądź samodzielne danie.

  • 15 min

Składniki:

  •  Opakowanie ciasta francuskiego
     Opakowanie łososia wędzonego w plastrach -100g
     Starty żółty ser -100g
     Garść pistacji bez łupinek
     Jaja -2szt

Kruche pierożki z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia pokroić w drobne paseczki lub kostkę. Dodać starty ser, posiekane pistacje oraz jedno jajko. Wyrobić- farsz nie wymaga doprawiania ponieważ wszystkie składniki są słone same w sobie.
  • 2. Ciasto francuskie rozłożyć, dużą szklanką lub specjalną formą do pierogów wyciąć kółka, nałożyć sporo farszu- tak aby pierożki dały się sklejać.
  • 3. Uformowane ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w temp. 200 stopni do czasu zrumienienia się ciasta na złoty kolor.

Porady

Najlepsze na ciepło- same lub z sosami, np. sosem miodowo- musztardowym (w proporcji: łyżka majonezu, łyżka musztardy, łyżeczka płynnego miodu naturalnego. Sos świetnie pasuje do każdej ryby).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy