KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nigdy wcześniej nie piekłam i nie jadłam, kruchego ciasto z rabarbarem, może dlatego że wydawał mi się, że takie ciasto nie zachwyca smakiem, a także farsz często po przekrojeniu “wypływa” z tego rodzaju cist, jedni powiedzą że to zaleta ciasta, a ja po prostu tego nie lubię. Nie mniej jednak odważy

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto
    40 dkg mąki
    20 dkg masła
    1 szklanka cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka śmietany
    2 żółtka
    Farsz
    4 duże łodygi rabarbaru
    3 łyżki cukru
    3 łyżki bułki tartej

Kruche ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz
    Rabarbar obrać umyć i pokroić w kostkę wymieszać z cukrem oraz bułką tartą.
    Ciasto
    Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i masło, Posiekać masło w drobne kawałki. Dodać żółtka, zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Tortownice wysmarować masłem i posypaną bułką tartą. Z ciasta odkroić niewielki kawek, tyle żeby starczyło do dekoracji na kratę. Pozostałym ciastem wylepić dno i boki tortownicy. Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić na paski. Spód ciasta posypać 1 łyżeczką bułki tartej, na to wyłożyć farsz, a na nim z pasków ciasta ułożyć kratkę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180° C piec około 50 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy