Kruche ciasto z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kruche ciasto z brzoskwiniami. Świetny placek na weekendowe popołudnie a przy tym prosty w przygotowaniu. Soczyste brzoskwinie na kakaowym kruchym cieście, dopełnieniem jest delikatna pianka czekoladowa. Ciasto rozpływające się w ustach. Polecam

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto na formę 25 x 30 cm

    margaryna Kasia 250 g
    mąka pszenna 350 g
    żółtka z 4 jaj
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    cukier puder 3 łyżki
    zimna woda 2 łyżki
    kakao 3 łyżki

    Pianka

    białka z 4 jaj
    cukier 100 g
    budyń czekoladowy 45 g
    skrobia ziemniaczana 2 łyżki
    olej rzepakowy 60 ml
    ponadto brzoskwinie w syropie 450 g

Kruche ciasto z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Margarynę siekam z sypkimi składnikami, wcześniej przesianymi. Dodaję same żółtka, i zimną wodę . Wszystkie składniki zagniatam w elastyczną zwartą kulę ciasta. Dzielę na dwie cześć, jedną większą na spód. Ciasto owijam folią spożywczą chłodzę w zamrażarce około 40 minut. Większą część ścieram na grubych oczka tarki. Na spód wylewam budyniową piankę na nią układam odsączone z soku pokrojone w kostkę brzoskwinie. Mniejszą część ciasta ścieram na wierzch. Ciasto piekę w temperaturze 180 °C do 50 minut.

    Białka ubijam na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę, pod koniec dodając partiami cukier. Do sztywnej piany dodaję budyń i mąkę ziemniaczaną, miksuję. Olej wlewam cienką strużką, cały czas miksując.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy