Królewskie naleśniki z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Sezon na truskawki w pełni zapraszam na pyszne naleśniki.

  • 15 min

Składniki:

  • Ciasto (normy na 5 porcji)

    150 g mąki
    1 jajko
    1 żółtko
    150gj śmietany (18%)
    125 ml wody
    szczypta soli
    10 dag słoniny
    czekolada gorzka do dekoracji
    Nadzienie:

    truskawki 20 dag
    cukier (do smaku)




Królewskie naleśniki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski dajemy mąkę, jaja, śmietanę i wodę i szczyptę soli. Miksujemy na gładką, jednolitą masę, aż ciasto będzie ciągliwe i na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Patelnię rozgrzać, natrzeć kawałkiem słoniny, wylać na nią niewielką ilość ciasta, okrężnym ruchem patelni rozlać po całej powierzchni dna. Smażyć naleśnik z obydwu stron na rumiany kolor.

    Nadzienie:

    Truskawki z cukrem rozgniatamy za pomocą widelca.
    Sok zlewamy do osobnej miseczki i posłuży on nam do dekoracji.

    Na gotowy naleśnik dajemy nadzienie truskawkowe, składamy lub zwijamy naleśnik. Wierzch naleśnika dekorujemy resztą truskawek (mogą być pokrojone w kawałki), i posypujemy startą czekoladą.

Porady

Możemy podawać także z bitą śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy