KREMÓWKI

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto kremówka kojarzy mi się oczywiście z Wadowicami.Tam są rzeczywiście pyszne.Chcąc im dorównać skleciłam swój przepis z którego korzystam od kilku lat.Ciasto bardzo kruche;bez jajek;krem -puszysty budyniowy...pychotka jednym słowem;

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    2,5 szklanki mąki
    1 szklanka śmietany
    szczypta soli
    1 margaryna
    Składniki na krem:
    1 l mleka
    3 budynie waniliowe
    cukier waniliowy
    5 łyżek cukru
    1 kostka masła

Kremówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę przesiać ,dodać margarynę i posiekać nożem.Dodać sól i śmietanę .Zagnieść ciasto.wstawić do lodówki min.na 1 godz.Następnie podzielić je na 2 części ,rozwałkować i upiec osobno .( blaszka 24/36) Piec w temp 180 st ok 20 min.(ważne by ciasto nie było zbyt spieczone,bo będzie się łamać)

    Krem:
    Budynie rozprowadzić w 2 szklankach mleka.Pozostałe mleko zagotować z cukrami.Dodać budynie i ugotować.Masło zmiksować ,dodawać stopniowo po 1 łyżce zimny budyń.
    Przełożyć placki kremem,posypać cukrem pudrem.

Porady

Całość warto zrobić jeden dzień przed konsumpcją,żeby ciasto zdążyło ''nasiąknąć'' kremem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy