Kremowa zupa soczewicowa z muszelkami i chrupiącą marchewką

0 (0 ocen)

  • 45 min

Rozgrzewająca zupa z czerwonej i zielonej soczewicy z maleńkimi muszelkami.

  • 45 min

Składniki:

  • - soczewica zielona - 1 szklanka
    - soczewica czerwona - 1 szklanka
    - bulion warzywny - ok. 1,5 l
    - sól - 1 łyżka
    - pieprz - 1 szczypta
    - śmietana słodka 18% - 50 ml
    - makaron muszelki - 100 g
    - marchew - 2 szt
    - koperek - 1 pęczek
    - masło - 20 g

Kremowa zupa soczewicowa z muszelkami i chrupiącą marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę zalewamy wodą.

    Odstawiamy na ok. 30 minut.

    Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.

    Marchew obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.

    Podsmażamy na patelni na łyżce prawdziwego masła.

    Odstawiamy do przestygnięcia.

    Namoczoną soczewicę dwukrotnie płuczemy i wkładamy do garnka.


    Zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut
    ( do zmięknięcia ).

    Odlewamy 1 chochlę i rozrabiamy ze słodką śmietanką.

    Wlewamy spowrotem do zupy.

    Doprawiamy solą , pieprzem i ewentualnie szczyptą chili.

    Dodajemy ugotowany makaron.

    Dokładnie mieszamy.

    Podajemy gorącą posypując podsmażoną na masełku marchewką.

    Posypujemy posiekanym koperkiem.

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy