Krem z brązowych pieczarek

0 (0 ocen)

.Pieczarka brązowa przez wielu fachowców uważana jest za grzyba o niespotykanych walorach aromatycznych. Jest ona twardsza od swojej białej siostry – pieczarki polowej i ma bardziej intensywny smak. Zapraszam do degustacji.

Składniki:

  • 500 g pieczarek brązowych
    2-3 średnie ziemniaki
    1 duża marchew
    1 pietruszka
    1 mała cebula
    1 litr bulionu warzywnego
    2 łyżki oliwy z oliwek
    szczypta majeranku
    50 ml słodkiej śmietanki
    pieprz
    sól

Krem z brązowych pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.Pieczarki kroimy w ósemki.Na patelni rozgrzewamy oliwę,dodajemy cebulę i pieczarki.Podsmażamy na dużym ogniu mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy pieczarki majerankiem.Marchewkę,pietruszkę i ziemniaki obieramy.Ziemniaki kroimy w większą kostkę a resztę warzyw w plasterki.Tak przygotowane warzywa zalewamy bulionem,dodajemy podsmażone pieczarki i gotujemy do miękkości.Zdejmujemy z ognia,dodajemy śmietankę,doprawiamy do smaku solą i pieprzem i blederujemy całość do uzyskania konsystencji gładkiego kremu.Krem podajemy posypany natką pietruszki.Doskonale pasują do niego grzanki z razowego chleba.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy