.Pieczarka brązowa przez wielu fachowców uważana jest za grzyba o niespotykanych walorach aromatycznych. Jest ona twardsza od swojej białej siostry – pieczarki polowej i ma bardziej intensywny smak. Zapraszam do degustacji.
Składniki:
500 g pieczarek brązowych
2-3 średnie ziemniaki
1 duża marchew
1 pietruszka
1 mała cebula
1 litr bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta majeranku
50 ml słodkiej śmietanki
pieprz
sól
Krem z brązowych pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.Pieczarki kroimy w ósemki.Na patelni rozgrzewamy oliwę,dodajemy cebulę i pieczarki.Podsmażamy na dużym ogniu mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy pieczarki majerankiem.Marchewkę,pietruszkę i ziemniaki obieramy.Ziemniaki kroimy w większą kostkę a resztę warzyw w plasterki.Tak przygotowane warzywa zalewamy bulionem,dodajemy podsmażone pieczarki i gotujemy do miękkości.Zdejmujemy z ognia,dodajemy śmietankę,doprawiamy do smaku solą i pieprzem i blederujemy całość do uzyskania konsystencji gładkiego kremu.Krem podajemy posypany natką pietruszki.Doskonale pasują do niego grzanki z razowego chleba.
Komentarze