Krem czekoladowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 40 min

Jest idealny do jeszcze ciepłego pieczywa.

  • 40 min

Składniki:

  • ● 8 dag orzechów laskowych
    ● 3/4 szkl. skondensowanego słodzonego mleka
    ● 9 dag gorzkiej czekolady
    ● 3 łyżki złocistego syropu (golden syrup) lub miodu

Krem czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy prażymy, usuwamy
    skórkę. Gdy wystygną,
    miksujemy ok. 8 minut, aż
    powstanie gładka masa
  • 2. Do garnuszka z grubym
    dnem wlewamy mleko skondensowane,
    dodajemy połamaną
    w kawałki czekoladę
    i syrop. Mieszając, podgrzewamy
    na małym ogniu, aż
    składniki się połączą. Ciepłą
    masę wlewamy do orzechów i miksujemy ok. 2 minut. Przekładamy
    do słoika. Odstawiamy
    do stężenia.

Notka redakcyjna

PPWS_09-2011

Komentarze

Podobne przepisy