Kotlety z sosem ogórkowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Danie jest łatwe do przygotowania. Idealne na niedzielny obiad we dwoje.

Składniki:

  • ● 2 plastry karkówki
    ● 2 cebule
    ● 5 małych ogórków konserwowych
    ● łyżka mąki
    ● 500 ml bulionu
    ● 250 ml śmietany
    ● 3 łyżki posiekanych ziół, np. bazylii, tymianku lub oregano
    ● szczypta ostrej lub słodkiej mielonej papryki
    ● sól, pieprz
    ● ocet
    ● olej do smażenia

Kotlety z sosem ogórkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i osuszamy
    papierowym ręcznikiem kuchennym.
    Lekko rozbijamy
    i nacieramy solą, pieprzem
    oraz papryką. Smażymy po 5 minut z obu stron na rozgrzanym
    oleju. Wyjmujemy.
  • Kotlety z sosem ogórkowym 2. Cebule obieramy i kroimy
    w krążki. Szklimy na rozgrzanym
    tłuszczu po smażeniu
    kotletów. Wkładamy pokrojone
    w plastry ogórki i chwilę
    dusimy. Wsypujemy mąkę,
    zasmażamy na jasny kolor.
    Mieszając, wlewamy bulion.
    Gotujemy 5 minut.
  • 3. Do sosu wsypujemy zioła.
    Doprawiamy octem i zabielamy
    śmietaną. Chwilę gotujemy,
    mieszając.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2011

Komentarze

Podobne przepisy