Kotlety z innej planety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Warzywa na patelnię(mrożone) smażymy na oliwie z oliwek pod przykryciem, aby były dosyć miękkie.
2. Kaszę jaglaną gotujemy:
- 3/4 szklanki kaszy przesypujemy na sitko, przelewamy wrzątkiem (usuwa to posmak lekkiej goryczy)
- opłukaną kaszę wrzucamy do 2 szklanek wrzącej wody, solimy, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 min, aż kasza wchłonie całą wodę.
3. Kotlety sojowe gotujemy krótko w wodzie z rozpuszczoną kostką rosołową i odsączamy. Kroimy wzdłuż na paski, krótko smażymy.
4. Sos czosnkowy: 1 jogurt naturalny mieszamy z łyżką majonezu, dodajemy 2-3 przeciśnięte ząbki czosnku,1 łyżeczkę ziół prowansalskich i solimy do smaku.
Mieszamy wszystkie składniki: warzywa, kaszę jaglaną i kotlety sojowe. Dodajemy pokrojony drobno koperek oraz przyprawiamy do smaku. Formujemy małe kotleciki, smażymy na oliwie z oliwek. Gotowe kotleciki polewamy sosem czosnkowym. Smacznego!
Komentarze