Kotlety z innej planety

0 (0 ocen)

  • 10 min

Te kotlety są efektem naszych kulinarnych eksperymentów. Gotowanie nie musi być przykrym obowiązkiem, wręcz przeciwnie, pobudza kulinarną wyobraźnię.

  • 10 min

Składniki:

  • warzywa na patelnię - mrożonka 750 g
    8-10 szt. kotletów sojowych
    3/4 szklanki kaszy jaglanej
    sos czosnkowy: 1 jogurt naturalny, 1 łyżka majonezu, 2-3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka przyprawy: zioła prowansalskie
    1/2 pęczka koperku
    przyprawy:
    czosnek granulowany, sól, pieprz

Kotlety z innej planety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Warzywa na patelnię(mrożone) smażymy na oliwie z oliwek pod przykryciem, aby były dosyć miękkie.
    2. Kaszę jaglaną gotujemy:
    - 3/4 szklanki kaszy przesypujemy na sitko, przelewamy wrzątkiem (usuwa to posmak lekkiej goryczy)
    - opłukaną kaszę wrzucamy do 2 szklanek wrzącej wody, solimy, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 min, aż kasza wchłonie całą wodę.
    3. Kotlety sojowe gotujemy krótko w wodzie z rozpuszczoną kostką rosołową i odsączamy. Kroimy wzdłuż na paski, krótko smażymy.
    4. Sos czosnkowy: 1 jogurt naturalny mieszamy z łyżką majonezu, dodajemy 2-3 przeciśnięte ząbki czosnku,1 łyżeczkę ziół prowansalskich i solimy do smaku.

    Mieszamy wszystkie składniki: warzywa, kaszę jaglaną i kotlety sojowe. Dodajemy pokrojony drobno koperek oraz przyprawiamy do smaku. Formujemy małe kotleciki, smażymy na oliwie z oliwek. Gotowe kotleciki polewamy sosem czosnkowym. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy