Szarlotka w innej formie

  • wyświetlono: 121 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Szarlotka jest dobra na każdą okazję, a z dużą ilością cynamonu tworzą zgrany duet.

_DSC0089
  • 5 porcje
  • 40min

Składniki

CIASTO KRUCHE:
- 1/2 kostki margaryny zwykłej
- 1/2 kostki masła
- 3 łyżki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej

JABŁKA W CYNAMONIE:
- 6 jabłek
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru

DODATKOWO:
- 1 żółtko

Sposób przygotowania przepisu:

Szarlotka w innej formie

  • 1. CIASTO KRUCHE:
    1. Wszystkie składniki łączymy razem, aż powstanie jednolite ciasto. Podzielić na 5 części.

    JABŁKA:
    1. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Przekładamy do rondliczka, dodajemy cynamon, cukier i sok z cytryny. Nastawiamy na małym ogniu i dusimy jabłka, aż zmiekną (ale nie rozsmażamy całkowicie).

    PRZYGOTOWANIE:
    1. Ciasto rozwałkowujemy na koła o średnicy 10cm. Na sam środek ciasta nakładamy 2 łyżki jabłek i zawijamy boki. Przygotowujemy tak każdą część ciasta.
    2. Żółtko roztrzepujemy i smarujemy boki ciasta.
    3. Szarlotki pieczemy przez 20min. w temperaturze 180 stopni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

cynamonjabłkaszarlotka

Komentarze

Podobne przepisy

Szarlotka

Dodane przez: zielonakuchniablog

Szarlotka

Wspaniała klasyczna szarlotka jak...

Szarlotka w papilotach

Dodane przez: ewrylka

Szarlotka w papilotach

Nowy sposób na Tradycyjną szarlotkę....

Cytrynowa szarlotka  w cieście orzechowym

Dodane przez: bienpyt

Cytrynowa szarlotka w cieście orzechowym

Bardzo kruche i aromatyczne ciasto...

Szarlotka

Dodane przez: weronia1991

Jesienna szarlotka (w zdrowszej wersji)

Zapraszam na moją jesienną szarlotkę...

SZARLOTKA

Dodane przez: poezjasmaku

SZARLOTKA

SZARLOTKĘ MOŻNA SERWOWAĆ PRZEZ...

Szarlotka

Dodane przez: Wojty

Szarlotka

Bardzo miękkie i pycha ciasto.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE