Kopytka zasmażaną bułką.

0 (0 ocen)

Często pomagam mojej mamie w kuchni. Chętnie przyrządzamy dania z ziemniaków

Składniki:

  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
    2 szklanki maki
    1 jajko
    1 łyżeczka soli
    1 kostka białego sera (20-25 dkg)
    dodatkowo:
    1/3 kostki margaryny
    3 łyżki oleju
    3 łyżki bułki tartej
    sól

Kopytka zasmażaną bułką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i ser zemleć w maszynce. Dodać jajko, sól, make i zagnieść gładkie ciasto Ciasto ziemniaczane podzielić na mniejsze kawałki i formować wałeczki, które potem kroić na 1-2 centymetrowe kawałki. Kopytka wrzucać na osolony wrzątek i gotować 1-2 minuty od wypłynięcia.
  • 2. Margarynę rozpuścić z dodatkiem oleju, dodać bułkę tarta i szczyptę soli i smażyć, mieszając, aż do uzyskania złotego koloru. Kopytka polać bułeczką i gotowe :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy