Kluski z serem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Banalny i pyszny obiad, który każdemu zasmakuje.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    mąka ziemniaczana
    2 jajka
    kostka twarogu
    cebula
    sól, pieprz
    śmietana 12%
    masło

Kluski z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie.
    Po ugotowaniu porozgniatać ziemniaki do uzyskania jednolitej, jednorodnej masy
  • 2. Do miski włożyć ziemniaki i podzielić masę na 4 równe części. Wyjąć jedną z nich i ułożyć na reszcie ziemniaków
  • 3. W miejsce powstałego zagłębienia dodać łyżkę śmietany, jedno jajko, sól i pieprz i mąkę ziemniaczaną. Mąki ziemniaczanej powinno być tyle, aby wypełniała całą wolną powierzchnię.
    Wyrobić ciasto.
  • 4. Farsz do klusek: rozgnieść widelcem twaróg, dodać jedno jajko, sól i pieprz do smaku.
  • 5. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na maśle.
  • 6. Z masy ziemniaczanej formujemy kulkę, rozgniatamy, wkładamy farsz do środka i formujemy kulę. .
  • 7. Kluski wrzucamy do gotującej wody i gotujemy przez 3 minuty.
    Wykładamy kluski na talerz i polewamy masełkiem z cebulką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy