Kluski z serem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Postanowiłam odtworzyć smak klusek z serem, które uwielbiałam jako dziecko. Wyszły bardzo smaczne, pachnące wędzonką i aromatyczną oliwą, ale smak z dzieciństwa babcinych klusek był inny. Myślę, że może to być zasługa własnoręcznie wykonanego domowego makaronu przez babcię i domowego twarogu.

  • 30 min

Składniki:

  • • 500 g makaronu wstążki
    • 300 g białego twarogu
    • 200 g wędzonki krotoszyńskiej
    • 5 łyżek oliwy
    • sól do smaku

Kluski z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przelać ciepłą wodą.
    • Wędzonkę krotoszyńską pokroić w kostkę i podsmażyć na 1 łyżce oliwy.
    • Makaron wrzucić do podsmażonej wędzonki, dodać pokruszony twaróg i wymieszać z resztą oliwy. Posolić do smaku.

Porady

Ja posypałam po wierzchu mieszanką soli morskiej i ziół prowansalskich.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy