Wiejskie kluski z serem

5 (148 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tak przygotowane kluski, zwane też makaronem, w moim rodzinnym domu zagniatane były co niedziela. Były dodatkiem do rosołu, często z kaczki, lub tak jak przedstawiłam , przysmażano je z białym wiejskim serem. Dodatkiem był cukier, tak lubi mój mąż, lub sól i pieprz, tak lubię ja i córki. Zapewnić mogę tylko, że zawsze było domowo, smacznie i krojono ręcznie, nie maszynką.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kluski:
    2 szklanki mąki pszennej
    2 jajka wiejskie
    1/3 szklanki wody
    2 szczypty soli
    mąka do podsypania
    Dodatkowo:
    osolony wrzątek z dodatkiem oleju
    ok. 30 dag. sera wiejskiego lub dobrego twarogu
    masło do smażenia wedle uznania
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne Ser

Wiejskie kluski z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • j 1. Składniki na kluski zagniatam, nakrywam ściereczką i pozostawiam na 15 minut. Po tym czasie ,ciasto dzielę na 3 części, formuję placki, wałkuję je i rozkładam na ściereczkach by podeschły.
  • jk 2. Placki składam jeden na drugi, przesypuję mąką, kroję w paski, a paski na kluski.
  • jk 3. Pokrojone kluski rozsypuję po stolnicy, aby się nie pozlepiały. Wrzucam na wrzątek i gotuję minutę gdy wypłyną, muszą być twarde. Cedzę , przelewam zimną wodą, osączam.
  • jk 4. Gdy kluseczki podeschną małymi porcjami podsmażam na masełku, dodaje pokruszony ser, przysmażam. Doprawiam solą i pieprzem. Jeśli ktoś lubi cukrem.

Porady

Do smażenia , jeśli nie mamy sera wiejskiego należy wybrać twaróg dobrej jakości, inaczej ser nie będzie ładnie się przysmażał, tylko będzie się gotował i lepił.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować