Kluski z kaszy manny

0 (0 ocen)

  • 30 min

Takie kluski nauczyła mnie mama robić

  • 30 min

Składniki:

  • 0,22 kg- kasza manna
    0,20 l mleka
    0,06 kg -mąki
    0,70 kg- sera białego
    jajka -5 szt
    margaryna -0,16 kg
    gęsta śmietana -0,10 kg
    bułka tarta -0,03 kg
    cukier -0,15 kg
    sól

Kluski z kaszy manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. aszę zalać letnim mlekiem, wymieszać, pozostawić do namoczenia przez 30 minut.
  • 2. Ser twarogowy zemleć w maszynce.
  • 3. Tłuszcz utrzeć z żółtkami, śmietaną i kaszą. Wszystko dokładnie wymieszać
  • 4. Białka ubić na pianę, dodać do masy, wsypać mąkę, lekko wymieszać i osolić.
  • 5. Kluski formować łyżką, wkładać na wrzącą, osoloną wodę i gotować przez 5 minut. Ugotowane kluski odcedzić. Po odcedzeniu polewać tłuszczem ze zrumienioną bułką, posypując cukrem.

Porady

Można także podawać na słono z sosami

Komentarze

Podobne przepisy