Kawowa panna cotta

0 (0 ocen)

  • 10 min

Pyszny, włoski deser. Kremowa panna cotta rozpływa się w ustach.

  • 10 min

Składniki:

  • 400 ml śmietany 30%
    150 ml mleka 3,2 %
    4 łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka gorącej wody
    5 łyżek cukru
    1 laska wanilii
    5 łyżeczek żelatyny + 1 łyżka gorącej wody

Kawowa panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietankę z mlekiem przelać do rondla dodać miąższ z wanilii i pusty strąk, oraz cukier. Podgrzać mieszając, ale nie doprowadzając co wrzenia. Zdjąć z ognia i usunąć strąk wanilii. Kawę rozpuścić w 1 łyżce wrzącej wody. Dodać do śmietany z mlekiem. Żelatynę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, wymieszać do rozpuszczenia i dodać do pozostałych składników. Wymieszać. Panna cottę przestudzić i przelać do silikonowych foremek lub małych filiżanek. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem zamoczyć naczynie w ciepłej wodzie, aby łatwiej było wyciągnąć deser.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy