karkówka w pierzynce z podgrzybków na kaszy gryczanej

0 (0 ocen)

  • 40 min

Kasza świetnie pasuje do sosów, grzybów ale i karkówki.

  • 40 min

Składniki:

  • 1/2 kg karkówki
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka masła
    1 cebula
    8 świeżych podgrzybków
    sól i pieprz
    natka pietruszki
    1 łyżka śmietany
    1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
    2 szczypty chili

Karkówka w pierzynce z podgrzybków na kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 szklankę kaszy gryczanej wsypujemy do gotującej się wody. Gotujemy a potem parujemy.
    Na patelni rozgrzewamy masło , wrzucamy rozgnieciony czosnek a następnie posiekaną cebulkę. Podsmażamy. Dodajemy posoloną i pokrojoną w paski lub kostkę karkówkę. Dusimy pod przykryciem aż mięsko zmięknie. Podgrzybki należy oczyścić, pokroić i wrzucić na patelnię. Wszystko dusimy pod przykryciem. Gdy pojawi się sos, mąkę mieszamy ze śmietanką i zagęszczamy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Sos podajemy z kasza gryczaną lekko przyrumienioną na patelni. Do tego dania polecam sałatę ze śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy