Karkówka w pierzynce z podgrzybków na kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1 szklankę kaszy gryczanej wsypujemy do gotującej się wody. Gotujemy a potem parujemy.
Na patelni rozgrzewamy masło , wrzucamy rozgnieciony czosnek a następnie posiekaną cebulkę. Podsmażamy. Dodajemy posoloną i pokrojoną w paski lub kostkę karkówkę. Dusimy pod przykryciem aż mięsko zmięknie. Podgrzybki należy oczyścić, pokroić i wrzucić na patelnię. Wszystko dusimy pod przykryciem. Gdy pojawi się sos, mąkę mieszamy ze śmietanką i zagęszczamy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Sos podajemy z kasza gryczaną lekko przyrumienioną na patelni. Do tego dania polecam sałatę ze śmietaną.
Komentarze