Jajko sadzone na kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę wypłucz i zalej 2 szklankami lekko osolonej wody. Zagotuj, zmniejsz maksymalnie ogień i gotuj pod przykryciem 10 minut. Nie mieszaj.
Garnek z kaszą zdejmij z ognia i odstaw na trochę, aby kasza wchłonęła resztę wody.
Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Lekko obsmaż na maśle.
Kaszę wymieszaj z pieczarkami. Dopraw sola i pieprzem.
2.Podziel na trzy części i każdą ułóż w naczyniu do zapiekania. Zrób w niewielkie wgłębienia i do każdego wbij po jednym jajku. Oprósz solą i pieprzem. Wstaw do rozgrzanego do 190 stopni C piekarnika i zapiekaj ok. 15 minut do ścięcia białka.
Podaj posypane świeżą miętą lub natką.
Porady
Można też użyć kaszę gryczaną niepaloną, która ma delikatniejszy smak.
Komentarze