Jajko sadzone na kaszy gryczanej

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Propozycja na bezmięsny obiad lub kolację.

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej palonej
    20 dkg pieczarek
    łyżka masła
    6 jajek
    trochę posiekanej mięty lub natki pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko Jajko sadzone

Jajko sadzone na kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajko sadzone na kaszy gryczanej 1. Kaszę wypłucz i zalej 2 szklankami lekko osolonej wody. Zagotuj, zmniejsz maksymalnie ogień i gotuj pod przykryciem 10 minut. Nie mieszaj.
    Garnek z kaszą zdejmij z ognia i odstaw na trochę, aby kasza wchłonęła resztę wody.
    Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Lekko obsmaż na maśle.
    Kaszę wymieszaj z pieczarkami. Dopraw sola i pieprzem.
  • 2. Podziel na trzy części i każdą ułóż w naczyniu do zapiekania. Zrób w niewielkie wgłębienia i do każdego wbij po jednym jajku. Oprósz solą i pieprzem. Wstaw do rozgrzanego do 190 stopni C piekarnika i zapiekaj ok. 15 minut do ścięcia białka.
    Podaj posypane świeżą miętą lub natką.

Porady

Można też użyć kaszę gryczaną niepaloną, która ma delikatniejszy smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować