Kapuśniaczki

0 (0 ocen)

  • 60 min

czyli bułeczki drożdżowe nadziewane kapustą i grzybami

  • 60 min

Składniki:

  • składniki na ciasto: 1 jajko, szklanka mleka, 0,5kg mąki, 2 łyżki cukru, pół kostki drożdży, szczypta soli, 6 łyżek oleju
    składniki na farsz: 0,5kg kapusty kiszonej, 15 dag grzybów suszonych, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, przyprawa uniwersalna

Kapuśniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, sól, cukier, drożdże - wymieszać. Następnie należy dodać roztrzepane jajko, olej oraz mąkę. Z tych składników wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je na ok.30 minut. W tym czasie smarujemy olejem blachę. Formujemy niewielkie kuleczki, spłaszczamy w ręce.
  • 2. Grzyby dzień wcześniej należy namoczyć, a następnie gotować, aż zmiękną. Kiszoną kapustę dobrze wypłukać i gotować do miękkości, dodając przyprawy (2 liście laurowe, 3 ziela angielskie i 5 ziarenek pieprzu). Po tym odcedzić, odcisnąć i pokroić na drobne kawałki. Cebulę pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni. Dodać kapustę i obgotowane pokrojone grzyby. Dusić 30minut, doprawić do smaku przyprawą przyprawa uniwersalna.
  • 3. Gdy kapusta wystygnie, kuleczki z ciasta bardziej spłaszczamy, kładziemy na środek farsz i zawijamy (formujemy kulki - bułki). Pieczemy w temperaturze 160 stopni, bez termoobiegu 30 minut. Smacznego!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy