1.Mleko, sól, cukier, drożdże - wymieszać. Następnie należy dodać roztrzepane jajko, olej oraz mąkę. Z tych składników wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je na ok.30 minut. W tym czasie smarujemy olejem blachę. Formujemy niewielkie kuleczki, spłaszczamy w ręce.
2.Grzyby dzień wcześniej należy namoczyć, a następnie gotować, aż zmiękną. Kiszoną kapustę dobrze wypłukać i gotować do miękkości, dodając przyprawy (2 liście laurowe, 3 ziela angielskie i 5 ziarenek pieprzu). Po tym odcedzić, odcisnąć i pokroić na drobne kawałki. Cebulę pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni. Dodać kapustę i obgotowane pokrojone grzyby. Dusić 30minut, doprawić do smaku przyprawą przyprawa uniwersalna.
3.Gdy kapusta wystygnie, kuleczki z ciasta bardziej spłaszczamy, kładziemy na środek farsz i zawijamy (formujemy kulki - bułki). Pieczemy w temperaturze 160 stopni, bez termoobiegu 30 minut. Smacznego!!!
Komentarze