Kapuśniaczek

0 (0 ocen)

Świetna na zimowe, chłodne dni...

Składniki:

  • 30 dag boczku wędzonego
    6 cienkich białych surowych kiełbasek
    30dag dobrej kiszonej kapusty
    1 duża marchewka
    1 średnia pietruszka
    ok 5 cm kawałek pora
    1/4 z małego selera
    2 średnie ziemniaki
    1 duży ząbek czosnku
    2 liście laurowe
    ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
    2 średnie ziemniaki
    malutki kawałeczek ostrej papryki
    sos sojowy, sól i pieprz mielony
    zasmażka:


    2 łyżeczki zrumienionej mąki
    2 łyżeczki smalcu

Kapuśniaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kapuśniaczek 1. Boczek pokroiłam w niedużą kosteczkę. Przysmażyłam na patelni. Kiedy się troszkę wytopił dołożyłam surowe białe kiełbaski i pokrojoną w dosyć duże kawałki cebulę. Smażyłam ok. 10 minut.
  • kapuśniaczek 2. Pora pokroiłam w półtalarki a pozostałe warzywa w kostkę. Włożyłam do boczku i zalałam 2 litrami wody. Dodałam przyprawy i czosnek.Gotowałam ok. 30 minut.
  • kapuśniaczek 3. Ziemniaki obrałam, umyłam i pokroiłam w kostkę, dołożyłam do zupy i gotowałam kolejne 20 minut.
  • kapuśniaczek 4. Dodałam pokrojoną kapustę i po kolejnych 15 minutach gotowania dodałam zasmażkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy