Kania w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obczyść kanie, podziel na średniej wielkości kawałki, rozłóż na stole, blacie wierzchnią stroną do dołu i posyp przyprawa uniwersalna.
2.Zrób ciasto naleśnikowe. Na koniec dopraw je pieprzem, przyprawa uniwersalna, magi.
3.Usmaż kanie. Każdy kawałek obtocz najpierw w mące a później w cieście. Smaż na małym ogniu aż będą miały złoty kolor.
4.Sos:
Cebulę pokrój w półkrążki, paprykę w krótsze paski, pomidora w kostkę. Wszystko podduś na patelni. Jak warzywa będą miękkie wrzuć koncentrat. Dodaj 0,5 l wody i dopraw do smaku przyprawami. Gotuj kilka minut na małym ogniu.
5.W misce układaj warstwami kanie i warzywa z sosu na przemian. Na koniec zalej wszystko sosem. Odstaw na 12 godzin.
Porady
Danie może być podawane jako przekąska lub do obiadu, np. z kaszą lub ryżem.
Komentarze