Kalafiorowo-drobiowe szaszłyki

0 (0 ocen)

Kalafiora podsmażyłam na masełku z curry i razem z pomidorkami i kurczakiem nadziałam na patyczki. Szaszłyki smakowały wybornie.

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
    pół kalafiora
    15 pomidorków koktajlowych
    łyżka curry
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki masła
    olej do smażenia
    sól, pieprz



Kalafiorowo-drobiowe szaszłyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • filet pokrój w dość grube plastry 1. Filet z piersi potnij w dość grube paski i lekko rozbij.
  • mięso usmaż na oleju 2. Oprósz solą i pieprzem, podsmaż na oleju z obu stron.
  • kalafiora blanszuj 3-4 min 3. Kalafiora podziel na małe różyczki i blanszuj we wrzątku przez 3-4 minuty.
  • kalafiora usmaż z curry 4. Odcedż, posyp curry i podsmaż na maśle na złoty kolor.
  • 5. Paski mięsa posyp natką pietruszki i zwiń w ciasne roladki. Roladki , różyczki kalafiora i umyte pomidorki naprzemiennie nadziewaj na patyczki od szaszłyków
  • 6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i opiekaj ok,15 minut. Podawaj z ryżem.

Porady

z podanych składników wychodzi 5 szaszłyków

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy