Pyszny owocowy sernik na zimno. Idealny na letnie uroczystości.
40 min
Składniki:
1 kg sera z wiaderka
4 banany
130 gr jeżyn + 7 do dekoracji
1 łyżka cukru pudru
250 gr ciastek (maślane, amaretti)
100 gr margaryny
1 cukier waniliowy
4 łyżki cukru (można dać więcej cukru)
3 łyżki żelatyny
2 łyżki wody
Jeżynowo-bananowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę rozpuścić w rondelku. Ciasteczka pokruszyć i wymieszać z rozpuszczoną margaryną. Masę ciasteczkową wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm.
2.Ser z wiaderka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Banany zmiksować i dodać do sera, wymieszać. Jeżyny umyć, osuszyć, zasypać cukrem pudrem i przetrzeć przez sitko, powstały sok dodać do sera i dobrze wymieszać.
3.Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i odstawić na chwilę do napęcznienia. Gdy napęcznieje podgrzać na małym ogniu, wymieszać do rozpuszczenia. Dodać do masy serowej i dobrze wymieszać. Masę przełożyć na spód ciastkowy, wyrównać i udekorować pozostałymi jeżynami. Schłodzić najlepiej przez noc w lodówce.
Komentarze