Jeżynowe ptasie mleczko

0 (0 ocen)

Lepsze od dostępnych w sklepie czekoladek

Składniki:

  • 1 filiżanka jeżyn, 2 opakowania serka homogenizowanego, 2 filiżanki śmietany kremówki, 3 galaretki jeżynowe, 2 łyżki cukru pudru

Jeżynowe ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wsyp jeżyny na sitko, umyj je starannie pod bieżącą wodą i poczekaj, aż odcieknie jej nadmiar. Przełóż owoce do miseczki i rozgnieć je widelcem na papkę. Przygotuj galaretki według przepisu na opakowaniu ( pomniejszając jednak porcje wody o połowę ) i odstaw ją, aby ostygła, ale nie stężała. Do misy miksera wlej kremówkę i ubij ją na sztywną pianę. Wsyp cukier i stopniowo dodawaj do piany na przemian serek homogenizowany i połowę zimnej galaretki, nie przerywając mieszania. Do pozostałej części galaretki dodaj rozgniecione jeżyny i delikatnie wszystko wymieszaj. Napełnij foremkę do połowy galaretką i wstaw ją do lodówki. Kiedy płyn stężeje, przykryj całość serową masą i ponownie umieść w lodówce. Gotowe ptasie mleczko wyjmij z foremki i umieść na talerzu.

Porady

Ptasie mleczko możesz polać sosem czekoladowym lub owocowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy