Jeżynowe ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wsyp jeżyny na sitko, umyj je starannie pod bieżącą wodą i poczekaj, aż odcieknie jej nadmiar. Przełóż owoce do miseczki i rozgnieć je widelcem na papkę. Przygotuj galaretki według przepisu na opakowaniu ( pomniejszając jednak porcje wody o połowę ) i odstaw ją, aby ostygła, ale nie stężała. Do misy miksera wlej kremówkę i ubij ją na sztywną pianę. Wsyp cukier i stopniowo dodawaj do piany na przemian serek homogenizowany i połowę zimnej galaretki, nie przerywając mieszania. Do pozostałej części galaretki dodaj rozgniecione jeżyny i delikatnie wszystko wymieszaj. Napełnij foremkę do połowy galaretką i wstaw ją do lodówki. Kiedy płyn stężeje, przykryj całość serową masą i ponownie umieść w lodówce. Gotowe ptasie mleczko wyjmij z foremki i umieść na talerzu.
Porady
Ptasie mleczko możesz polać sosem czekoladowym lub owocowym.
Komentarze