Ciasto jagodowe z kokosem

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

Tradycyjne kruche z mnóstwem jagód i kokosem

  • 6 godz.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    4 łyżki cukru pudru
    1 żółtko
    10 dag masła
    4 łyżki cukru
    wiórki kokosowe
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    2 szklanki jagód

Ciasto jagodowe z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, zimnego masła, cukru pudru i żółtka zagnieść ciasto.
  • 2. Ciasto podzielić na 2/3 i 1/3, owinąć w folię i schłodzić w lodówce około ½ - 1 godziny.
  • 3. 2/3 ciasta rozwałkować i przełożyć na blaszkę.
  • 4. Włożyć do nagrzanego do 180C piekarnika na 20 minut do lekkiego zarumienienia.
  • 5. Wyciągnąć z piekarnika i ostudzić w blaszce.
  • 6. Na ostudzone ciasto wysypać cienko wiórka kokosowe, na tym rozłożyć jagody.
  • 7. Jagody posypać cukrem oraz mąką ziemniaczaną.
  • 8. Na jagody zetrzeć pozostałe 1/3 ciasta.
  • 9. Na wierzch równomiernie wysypać wiórka kokosowe i ponownie ciasto włożyć do piekarnika na 10 – 20 minut

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy