Jabłkowe kółeczka

0 (0 ocen)

  • Łatwy

do plecaka - słodka przekąska

  • Łatwy

Składniki:

  • - jabłko: 2 sztuki
    - cukier cynamonowy w młynku: 1 łyżka
    - białko rozmącone: 1 sztuka
    - mąka: 500 gramów
    - drożdże: 50 gramów
    - cukier: 0.25 szklanki
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - margaryna Kasia: 100 gramów
    - mleko letnie: 1 szklanka
    - żółtko: 3 sztuki

Jabłkowe kółeczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrobić z cukrem na płynną masę.
    Wlać letnie mleko, dodać cukier waniliowy, mąkę i żółtka, oraz roztopioną i wystudzoną Kasię.
    Wyrobić gładkie ciasto, oprószyć je mąką i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto jeszcze raz przerobić, rozwałkować cienki placek.
    Szklanką wycinać kółka, układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posmarować białkiem.
    Na wierzchu położyć pokrojone w kostkę jabłka, następnie oprószyć je cukrem cynamonowym.
    Krążki piec w temperaturze 175 stopni prze 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy