Jabłka po petersbursku

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Przepis pochodzi z warsztatów z Kurtem Schellerem

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - jabłko (na osobę): 1 sztuka
    - białe wino: 50 mililitrów

    - cukier: 100 gramów
    - śmietana: 150 mililitrów

    - rodzynki: 80 gramów
    - wódka: 50 mililitrów
    - marcepan: 80 gramów
    - masło: 80 gramów
    - cukier: 80 gramów

Jabłka po petersbursku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyj i wydrąż środki. Wypełnij je nadzieniem przygotowanym z: rodzynek, wódki, marcepanu, masła i cukru.
  • 2. Przygotuj karmel rozpuszczając w rondlu cukier i dodając do niego śmietanę. Całość zagotuj.
  • 3. Jabłka wypełnione nadzieniem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piecz przez 40-45 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy